Hurtig adgang

Hvorfor er intelligente røgalarmer bedre end de traditionelle?

De røg- og brandalarmer, der sidder i vores hjem, redder hvert år mange menneskeliv ved at advare om brand.

Det er en billig livsforsikring at have en røgalarm i hjemmet, men også et krav i nyere boliger. I dag findes der mange forskellige røgalarmer på markedet, i lige så mange forskellige prisklasser. Alt fra under 100 kr. til over 1000 kr. Men hvorfor er der så stor prisforskel?

Intelligente røgalarmer har flere funktioner

En traditionel røgalarm monteres i loftet og reagerer på røg i hjemmet. Den udsender en sirene, når den registrerer røg. Der findes traditionelle modeller, som kan serieforbindes. Det er rigtig smart i et større hus, for hvis én begynder at hyle, sætter det også de andre i gang. Hvis du er i huset, kan du og din familie bringe jer i sikkerhed og alarmere brandvæsnet. Hurtig handling kan redde hjemmet, hvis der udbryder brand, og drejer det sig om mindre flammer, kan du måske hurtigt slukke dem på egen hånd.

Men hvad sker der, hvis branden opstår, mens du ikke er hjemme? Det er især i dette tilfælde, at de intelligente røgalarmer har flere fordele end de traditionelle. En intelligent røgalarm installeres ved hjælp af en app, hvilket betyder, at du får en besked direkte på din smartphone, hvis der udbryder brand i dit hjem. Det giver dig mulighed for at alarmere brandvæsnet, selvom du ikke er hjemme. Hvis du derudover har kombineret alarmen med sikkerhedskameraer, kan du se, hvor i hjemmet røgen kommer fra.

Med en intelligent røgalarm kan du også se batteristatus og udføre funktionstest for at sikre, at alting virker, som det skal. Du får besked på din smartphone, når det er tid til at skifte batterier, og vejledning til, hvordan du gør det. Hvis røgalarmen er ved at være oppe i årene og trænger til en udskiftning, kan du også få besked om det (visse komponenter i en røgalarm har begrænset levetid, og det indebærer, at deres funktion forringes, hvis de er for gamle).

Ligesom traditionelle røgalarmer kan intelligente røgalarmer også serieforbindes, så alle sirener går i gang samtidigt, når en af alarmerne registrerer røg. Alle røgalarmer har i princippet en fysisk knap til at teste funktionaliteten, men er den ikke så lettilgængelig, er det rart at kunne teste via appen. Et godt tip er at teste din røgalarm mindst en gang om året, og hvorfor ikke gøre det på den fælles nordiske røgalarmdag, som falder den 1. december?

Indstil, hvad der skal ske i tilfælde af brand

Flere intelligente røgalarmer kan også udløse forskellige scenarier eller automatiseringer, hvis de registrerer røg. De kan f.eks. tænde lyset eller åbne solafskærmningen, hvilket gør det nemmere for dem, der er i huset, at finde en vej ud. Du bør kunne se, hvilke muligheder der er med lige præcis din intelligente røgalarm, på producentens website.

En intelligent røgalarm er en god investering i din egen og familiens sikkerhed. Hvis du allerede er godt i gang med at opbygge et intelligent hjem, er det et helt naturligt næste skridt efter intelligent belysning, som de fleste starter med. Når det gælder sikkerhed, er der ingen grund til at gå på kompromis, hvis det kan redde liv.

Find ud af mere
Kategorier
Disqus is inactive