Hurtig adgang

Her er alt, du skal vide, om at spare energi med solafskærmning

Gardiner er i bund og grund designet til at give skyggefulde og kølige steder i din have og/eller holde temperaturen i hjemmet behagelig på varme sommerdage.

Gardiner er i bund og grund designet til at give skyggefulde og kølige steder i din have og/eller holde temperaturen i hjemmet behagelig på varme sommerdage. Men vidste du, at gardiner også kan hjælpe dig med at spare på energiforbruget – både om sommeren og om vinteren? Vi fortæller dig alt om det i denne blog.

Hvis du bruger dine gardiner eller andre solafskærmninger på en smart made, kan du faktisk spare helt utroligt meget på din energiregning. Gardiner og rullegardiner er den bedste måde at holde varmen ude eller inde på, når temperaturerne enten stiger eller falder. Det er, fordi de fungerer som en fysisk barriere mellem dine vinduer og sollys. Som opsummering kan man sige at:

  • Gardiner sørger for en behagelig temperatur i hjemmet, både sommer og vinter;
  • Du behøver næsten ikke at tænde klimaanlægget om sommeren, hvis overhovedet;
  • Og dit varmesystem skal ikke arbejde overtid for at varme dit hjem op om vinteren.

Energibesparelse og solafskærmning: Hvad skal jeg overveje?

Selvom vi ofte tænker, at solafskærmninger kan hjælpe os med at spare penge på energiregningen, så afhænger dine besparelser faktisk af flere forskellige faktorer. Det påvirkes bl.a. af boligtype, geografiske placering og isoleringstype.

Desuden er udvendige persienner eller solafskærmninger er bedre til at blokere for varme end typer, der er monteret indvendigt, og at strategisk brug af dine persienner også kan gøre en forskel. Åbn fx vinduer på skyggesiden af dit hjem, så du kan lukke kølig luft ind, mens solafskærmningerne på solsiden lukkes til for at forhindre overophedning.

Manuelle vs. automatiserede gardiner: Gør det en forskel?

Det er også vigtigt at huske på, at der kan spares endnu mere energi med automatiske gardiner end med gardiner, du skal lukke og åbne manuelt. Og hvorfor er det? Hvis du glemmer at hæve eller sænke dine gardiner tids nok, fordi du fx har mange andre markiser eller rulleskodder, eller du måske bare ikke når det, vil dit hus blive varmet op eller kølet ned på ingen tid. Det kan alt sammen påvirke elregningen negativt.

I modsætning til manuelt betjente gardiner er automatiske gardiner utroligt lette at betjene, uanset hvor du befinder dig derhjemme. Du kan endda åbne eller lukke alle dine rullegardiner på samme tid. Motoriserede gardiner gør på mange måder livet lettere.

Klimasensorer: Dine gardiner lukkes automatisk, når solen skinner lige på

Hvis du besluttede dig for automatiske gardiner, kan du overveje at gå skridtet videre med klimasensorer. Hvis du installerer dem på dine gardiner, kan du nemlig spare endnu mere energi.

Og hvordan det? Det er enkelt: Klimasensorer registrerer ændringer i vejret, hvorefter dine gardiner åbner, lukker, hæver eller sænker sig. Også når du ikke er hjemme.

Eksempelvis reagerer sollyssensor på, hvor kraftig sollyset er. En temperatursensor måler temperaturen i eller omkring dit hjem. Bliver det for varmt, eller hvis solen pludselig skinner meget kraftigt, eller hvis solen forsigtigt viser sig på en vinterdag, åbner eller lukker dine gardiner sig. Hvis du har lyst, kan du også udvide opsætningen med sensorer, der reagerer på kraftig blæst eller regn.

Den tekniske forklaring: Sådan virker en solsensor

Hvis du gerne vil have en bedre idé om, hvordan en solsensor virker, kan du læse den tekniske forklaring nedenfor.

Solsensoren sender et signal til modtageren i motoren, allerede inden solen når frem til dit vindue. Derefter sænkes alle tilsluttede solafskærmninger til en position, der er installeret i forvejen. Et isolerende rum af stillestående luft skabes mellem vinduet og gardinerne, der fungerer som en buffer. Derfor bliver det markant køligere i længere tid, og det gør dit hjem et behageligere sted at opholde sig eller komme hjem til.

Spar om vinteren: godt at vide

Mens gardiner holder varmen ude om sommeren, forhindrer de varmetab om vinteren. På en solrig vinterdag kan solafskærmninger ved med til at holde temperaturen inde i huset lunere, da de forhindrer varmen i at slippe ud.

Når det kommer til isolering, er rullegardiner det klart bedste valg. De giver den bedste isolering og har de bedste egenskaber, hvis du vil holde varmen inde i (eller uden for) hjemmet.

TaHoma og dit smart home

Alle fordelene ved gardiner, og især elektriske gardiner, er indlysende. Men vidste du, at der er endnu flere fordele, når det kommer til styring af apparater i hjemmet?

Flere og flere mennesker vælger fx at få installeret en smart Somfy Tahoma-boks installeret i deres hjem. Somfy TaHoma forbinder styring af dine gardiner, belysning og sikkerhedsprodukter i ét system. Så kan du styre alle apparater og produkter fra ét centralt punkt – det giver både energibesparelser og brugervenlighed.

Find ud af mere
Kategorier
Disqus is inactive