Hurtig adgang

Dagene bliver mørkere – tid til at tænke på smart belysning!

Efteråret har ramt os, og det betyder, at dagene igen bliver kortere. Men bare fordi vi er på vej mod årets mørkeste tid, er der ingen grund til at lade os rive med den dystre stemning.

Hvis du investerer i smart belysning, kan du indstille dine lys til at tænde og slukke automatisk, så du på den måde altid kommer hjem fra arbejde til en lys og indbydende atmosfære. I denne blogartikel kigger vi på nogle af årsagerne til, at smart belysning er en god idé, og hvilke fordele det giver.

Smart belysning giver dit hjem en hyggelig og behagelig atmosfære

Så hvad er smart belysning egentlig? Kort sagt er det belysning, som du kan styre via en app. Det betyder, at du kan bruge fx din mobiltelefon til at tænde og slukke lyset, eller til at dæmpe dem, hvis det er det, du vil.

Nu til dags findes der flere slags løsninger til smarte belysning, og vi kigger nærmere på de forskellige muligheder, du har. Husk, at der også er forskellige måder, du kan forbinde dit belysningssystem til netværket. Det kan bl.a. være via WiFi, Bluetooth eller – mere almindeligt – Zigbee, som i modsætning til de to første nævnte muligheder kræver en form for bro, hub eller gateway.

Her er et par eksempler på løsninger til smart belysning:

  • Smarte stik, også kendt som fjernbetjeningskontakter: De sættes i en stikkontakt i væggen, som tilsluttes strømkablet til et eksisterende lys. Lyset kan så tændes og slukkes via en app. Det bliver praktisk talt ikke nemmere!
  • Smarte pærer: De fås i en række formfaktorer som fx E27, E14 og GU10 – de mest almindelige typer – og lyskæder (også kendt som LED-strips), som ofte har forskellige lystemperaturer og -nuancer af hvidt lys og et utal af farver. Forskellige farver, lysstyrkeniveauer og nuancer kan justeres via den relevante app.
  • Indbyggede modtagere er små enheder installeret bag eksisterende switches. På den måde bliver forbundne lys smartere, så du kan dæmpe dem samt tænde og slukke dem via kontakten på væggen eller direkte fra mobilappen.
  • Smarte armaturer er ganske enkelt lys med indbygget smart funktionalitet. Det er normalt ikke muligt at skifte pæren i disse armaturer, men de fleste er bygget med en levetid på op til næsten 25.000 timer ­– og det giver dig mange års brug. Løsningerne er normalt en smule dyrere end andre og har et design, der måske fylder en smule mere.

Hvad kan smart belysning give dit hjem?

Investering i smart belysning har masser af fordele, som vi kigger nærmere på her. Et godt eksempel er, at de bruger markant mindre energi end traditionelle pærer, så du kan spare på din elregning. De koster mere end simplere løsninger, når du køber dem første gang, men deres smarte funktionalitet gør, at de bl.a. kan programmeres til at slukke, når der ikke er nogen hjemme, eller til at slukke automatisk efter et par minutter. Eller du kan dæmpe lysene eller skifte dem til forskellige farvetemperaturer (som fx blåt lys) for mere energieffektivitet.

Ud over at skabe en følelse af komfort kan smart belysning gøre din hverdag en lille smule lettere. Hvis du bruger dem korrekt, kan dine lys programmeres til at tænde, når solen går ned, eller en time før. Det kan få dagen til at virke lysere i længere tid – og du behøver ikke engang at røre en finger! Når alt kommer til alt, føles det meget bedre at blive budt velkommen i et hjem, hvor der er godt oplys end at komme hjem til totalt mørke. Smart belysning kan også styres via en sensor, som kan tænde dit lys, hvor og når som helst. Det kan fx være, når en dør åbner, eller når der registreres bevægelse. Så behøver du ikke fumle rundt med dine tasker, eller hvad du ellers bærer rundt på, da du ikke behøver at have en finger fri til at kunne trykke på lyskontakten. Det gør livet lettere for mange mennesker, deriblandt ældre eller handicappede, så de i stedet kan fokusere på andre ting, når de kommer hjem.

Du kan også indstille udvalgt belysning til at tænde eller slukke på bestemte tidspunkter – helt som det passer dig. Det kan især være praktisk af sikkerhedsmæssige årsager: Når lysene tænder og slukker af sig selv, giver det indtrykket af, at nogen er hjemme. Det kan afskrække eventuelle indbrudstyve, så de ikke forsøger at bryde ind.

Hvis du også har udendørs smart belysning, kan du indstille det til at tænde, hver gang en bevægelse registreres. Hvis du lader indendørslyset tænde på samme tid, ser det ud som om, nogen vågnede og er i gang med at tjekke, hvad der foregår. Ville det ikke være dejligt at kunne tage afsted på ferie velvidende, at dit hjem passer på sig selv?

Brug af en sensor til at tænde lyset kan være en ekstra fordel for familier med børn eller ældre, der tydeligt skal kunne se, hvor de går, hvis de står op om natten for at gå på toilettet. Lav belysning i gangen minimerer risiko for at støde ind i ting, og alle føler sig mere sikre.

Kombiner smart belysning med et smart home

Når du først har gjort smart belysning til en del af din hverdag, er det nemt også at gøre det til en del af et smart hjem. Via en smart controller som Somfys TaHoma switch kan du inkorporere din belysning i scenarier, der hjælper dig gennem dine daglige opgaver. Her er et par eksempler på, hvad du kan gøre:

  • Indstil lysene på badeværelset til at tænde automatisk, når rullegardinerne åbnes om morgenen, så dagen startes helt blidt og roligt
  • Lad belysningen tænde, hvis din tilsluttede røgdetektor slukker, så du nemt kan finde vej ud af huset i tilfælde af brand
  • Indstil belysningen i hjemmet til at slukke, når dine rullegardiner trækkes for om aftenen, så du sparer den tid, det ellers tager at gå rundt i huset og slukke lyset manuelt
  • Hvis du har en elektrisk garageport forbundet til dit smart home-system, kan du indstille belysningen i garagen og i entréen til at tænde, når garageporten åbner, som en varm velkomst
  • Hjælp hele familien med at slappe af i weekenden med trykket på bare én enkelt knap i Scenario Player, så gardinerne trækkes for, tv'et tændes, lyset dæmpes, og din yndlingsfilm sættes i gang

Smart belysning åbner op for en helt ny dimension af hjemmet. Og her er endnu en bonus: I de fleste tilfælde kan du styre din belysning med stemmekommandoer via en kompatibel smarthøjttaler. Bare sig "Hey Google, tænd lyset i stuen", og du behøver hverken lede efter en stikkontakt eller rejse dig fra sofaen. Så simpelt er det: Smart living giver dig mere frihed, så du kan bruge tid på de ting, der rent faktisk betyder noget!

Find ud af mere
Kategorier
Disqus is inactive